Meieriet

Denne oppgaven markerer avslutningen på min bachelorgrad innen interiørarkitektur ved Høyskolen Kristiania. Oppgaven tar for seg konseptet coworking, hvor det ble utarbeide en funksjonell interiørløsning (et coworking space) der hovedfokuset var å tilrettelegge for synergi blant de ansatte.

Prosjekttype: Bachelor
Sted: Schweigaards gate 34, Oslo
Status: Innlevert vår 2022

Schweigaards gate 34

Bygget oppgaven tar utgangspunkt i er plassert i Schweigaards gate 34, kjent som Landbrukskvartalet på Grønland. Opprinnelig var bygget en del av en meieridrift.

Bygningen åpnet i 1965 som et nytt velferds- og administrasjonsbygg utført av ingeniørene Lund & Aass for menneskene som jobbet i meierianlegget. Bygget har en grunnflate på 855m2 i seks etasjer, i tillegg til takterrasse og kjeller. Det var i sin tid «state-of-the-art» og på tidspunktet Norges mest høyteknologiske bygning og etter nyeste praksis.

I dag brukes bygget av flere ulike bedrifter som kontorlokaler, hvor selskapet Enter Space AS låner lokalet frem til nye reguleringsplaner for Schweigaardsgate 34 skal gjennomføres.

Konsept

Historien til Schweigaards gate 34 handlet om logistikk, hvor det kom melk inn og meieriprodukter ut. Konseptet Meieriet bytter melken som en gang kom inn med menneskene, der mennesker kommer inn, møtes og sammen produserer gode ideer og arbeid som kommer ut igjen.

Coworking er ikke et byggprosjekt man bare kan lage, det er en kultur man streber etter. Konseptet skal fungere som et hjem som blir til over tid, hvor interiørløsningen er fleksibel, fremmer synergi og gjør at de ansatte har mulighet til å skape en arbeidsplass sammen.

Ikke bare med sine egne bedrifter,
men med hele miljøet på bygget.

Inngang

Inngangspartiet i første etasje er utformet for å oppleves åpen, hvor gulvarealet ikke har noen fastmonterte møbler.

Dette gjør rommet til en flerbruksarena for samlinger eller konferanser i nær tilknytning til Rampen, et barkonsept og spiseri som ligger til venstre ved inngangspartiet.

Inngangen er sør-vest vendt med gode forhold for sollys. Det er derfor tilrettelagt for å ha grønne planter i ulike størrelser for å hente inn naturen og skape et fordig miljø.

Sosiale soner

Det første man møter når man kommer inn i etasjene er en større sosial sone. Dette gir en hyggelig velkomst der man kommer inn i et sosialt miljø som både er avslappet og oppfordrer til å møte de andre i etasjen.

For at sonene skal innby til bruk skiller de seg tydelig fra resten av arbeidsplassen, og tilbyr ulike og variert bruk med tilknytning til kjøkken. Rom med varierende karakterer gjør at brukerne selv få kontroll over hvilken type miljø de ønsker å plassere seg i.

Hyller er brukt som romdelere slik at rommene oppleves åpne, har gode oppvevaringsmuligheter og er fleksible.

Møterom

Det er tilrettelagt for to større møterom i hver etasje som kan romme fra 6 til 12 personer. Disse er utstyrt med TV-skjerm for presentasjoner og digitale møter, samt en whiteboardtavle som gir en kreativ tilnærming til presentasjon og samarbeid.

Multirom

Det er flere ulike multirom i hver etasje. Rommene er utformet for å ha flere bruksfunksjoner, og fungerer både som arbeidssoner for de ansatte og til interne og eksterne møter. Ettersom det er viktig å oppleve forskjeller i løpet av arbeidsdagen, er rommene utformet med ulike typer design og farger.

Multirommene kan også brukes til rekreasjon om man ønsker å trekke seg tilbake eller arbeide med sitt alene.

Tribune

I coworking vil synergi skapes ved at man utnytter hverandres kompetanse til felles fordel. Det er derfor utformet flere rom hvor man kan dele sin kunnskap. Dette resulterer i at det bygges sterke fellesskap mellom brukerne av lokalet.

I byggets andre etasje er det laget en tribune som gir mulighet for å ha presentasjoner forran et større publikum.

Fellesareal

I byggets sjette etasje er det laget et større fellesareale som kan brukes for å samle menneskene på bygget og ha arrangementer. Rommet har bordtennis, shuffleboard og tilørende kjøkken med stor kjøkkenøy som gjør dette til et samlingspunkt.

Når interiøret tilrettelegger for at menneskene kan møte hverandre, dele sine kunnskaper, by på seg selv og lære av hverandre, resulterer det i at mennesken får en sterk tilknytning til stedet.